Hogyan kell helyesen kicserélni a gumiabroncsokat?


A gumiabroncsok biztonságos cseréje

Vízszintes talajon húzzuk be a kéziféket és tegyük be a sebességet. A csavarokat még a földön kb. félfordulattal lazítsuk meg. A járművet emelővel a gyártó által meghatározott helyeken emeljük meg. A sérülések elkerülése végett ékeljük ki a járművet mindkét oldalról. Miután felemeltük az autót, tegyünk alá támasztékot.

Hogyan

A rozsdának esélye sem lehet

Szerelje le a kereket, majd drótkefével tisztítsa meg a kerékagy és a kerék felfekvési felületét, hogy ne maradjon rajta rozsda, száraz kenőanyag vagy viasz. Hogy megvédje az érintkezési felületeket a korróziótól, kenje be vazelinnel, amely a legjobb erre a célra.
A másik lehetőség a karosszéria ápoló viasszal való bevonás lehet. Ha egyik védőszer sincs kéznél, használjon gépolajat. Legyen azonban óvatos a kerékagynál, hogy a féktácsát és a meneteket ne érje védőanyag.

A csavarokat kizálórag nyomatékkulccsal húzza be

A csavarokat ne kenje be viasszal (a gyártó a nyomaték meghatározásánál száraz súrlódással számolt). A felrakott keréken először kézzel húzzuk be őket, utána mérsékelt erővel folytassuk a kulccsal. Fontos, hogy a szemben lévő csavarokat felváltva húzzuk be, hogy a kerék ne legyen ferde.


A földön nyomatékkulccsal húzza be a csavarokat a gyártó által meghatározott mértékben
A nyomatékkulcsnak köszönhetően a csavarok egyforma erővel lesznek behúzva és nem lesznek túlterhelve. Így a szezon után problémamentesen ki lehet csavarni őket, anélkül, hogy ki kéne fúrni.
A gumicsere után ellenőrizzék a guminyomást, az első utat követően pedig a csavarokat is, hogy nem lazultak-e ki.

Néhány hasznos tanács

 • A gumicserét szilárd, vízszintes talajon végezze
  Az emelőnek vízszintes felületen kell lennie, nehogy elcsússzon.
 • Ne felejtse el megjelölni a kerék helyét
  A kerekek az első tengelyen gyorsabban forognak, ezért minden gumicserénél cserélje ki a hátsókkal. A csere során a gumikat jelölje meg krétával, hogy legközelebb is helyesen cserélje ki őket. Szeretné, hogy a gumiköpeny minél tovább kibírja? Olvassa el A gumiabroncsok rendszeres cseréjével meghosszabbíthatja élettartamukat c. cikket.

 • Ne felejtse el kiegyensúlyoztatni a kereket
  Egyensúlyoztassa ki a kerekeket rögtön a szezon után. Így, amikor legközelebb szükség lesz rájuk, már el lesznek készítve. A kerékkopás egyenletes lesz, a vezetés pedig kényelmesebb.

 • A nyomásellenőrzést sem hanyagolhatjuk el
  A köpeny felhelyezése előtt ellenőrizze a guminyomást, amelyet a későbbiekben is rendszeresen figyeljen. Fél év alatt akár az egyharmadára is lecsökkenhet. Olvassa el A rossz tárolással lerövidíti a gumiabroncsok élettartamát c. cikket, és kerülje el a legnagyobb hibákat.

Kosár 0 Ft

A kosár üres.