Megfelelő a gépkocsijánál az abroncsnyomás?


Mekkora a helyes nyomásérték?

A legtöbb személygépkocsi esetében az ajánlott guminyomás 2,3 bar körül van normál vezetési körülmények között.

Nagyobb terhelések esetén azonban, például mozgás közben, az ajánlott abroncsnyomás ettől eltérő lehet. A megfelelő abroncsnyomás az autó vagy motorkerékpár kialakításától, a gumiabroncsok típusától és méretétől, illetve a tengelyek súlyeloszlásától függ.

A motorkerékpárok esetében a megfelelő nyomás még fontosabb, és nagymértékben befolyásolja az egész motorkerékpár viselkedését. Az ajánlottnál nagyobb nyomás kisebb érintkezési felületet jelent és fordítva, így az alulnyomás a gumiabroncs deformálódásához vezet.


Hol találom meg, hogy milyen nyomásnak kell lennie a gumiabroncsoknak az én gépkocsimon?

A személygépkocsik megfelelő guminyomására vonatkozó információk úgyszintén megtalálhatók a gépkocsi használati útmutatójában, a gyártó weboldalán és gyakran közvetlenül a karosszérián (a vezető ajtaján, a biztosítékdobozban vagy az üzemanyagbetöltő kupak belsejében).

Měření tlaku v pneumatice a jak změřit tlak v pneumatice

Mivel ezeket az adatokat gyakran nehéz elérni, az interneten egyértelmű elektronikus adatbázisok találhatók az autókról és a motorkerékpárokról valamint a hozzájuk tartozó abroncsnyomásról. Egyik példája ennek a Continental gumiabroncsgyártó adatbázisa, amely 42 gyártó több, mint 700 modellje részére tartalmazza a megfelelő guminyomás adatokat.

A motorkerékpárok esetében általában könnyebb felügyelni a megfelelő guminyomást. Az ajánlott értékek mindig megtalálhatók a jármű gyártójának kézikönyvében. 


Az egyes autómárkákhoz és modellsorozatokhoz ajánlott guminyomások táblázata

Válasszon ki egy autómárkát az egyes autómodellek táblázatának megtekintéséhez, amelyen szerepelnek az ajánlott gumiabroncs méretei és az abroncsnyomás. Az utolsó oszlop a jármű teljes terhelése melletti ajánlott guminyomást mutatja.

A forrás: Barum


Milyen gyakran kell ellenőriznem a gumiabroncsok nyomását?

A szakértők azt javasolják, hogy 14 naponként és ideális esetben minden tankolás után ellenőrizze a gumiabroncsok nyomását. A felületes szemrevételezés nem megfelelő, és csak ellenőrzésként szolgálhat egy feltételezett gumidefekt esetén.

A gumiabroncsok karbantartásának alapja optimális esetben a pontos nyomásszint havi ellenőrzése a töltőállomáson lévő kompresszorral,kézi nyomásmérővel vagy gumiabroncs nyomás ellenőrző rendszerrel - TPMS. A nyomást hosszabb utazás előtt is ajánlott ellenőrizni.


3 ok arra, hogy miért érdemes meggyőződnie arról, hogy gumiabroncsokban megfelelő a nyomás

1. Egy rosszul felfújt gumiabroncs gyorsabban elhasználódik.

A túlzott abroncskopás egyik fő tényezője a rossz abroncsnyomás lehet. A túl alacsony nyomás általában túlzott kopást okoz a gumiabroncs vállrészén (külső részén). Másrészt a túlságosan felfújt gumiabroncs a futófelület középső részén okoz kopást. Ez akár 50%-kal is csökkentheti a gumiabroncs élettartamát.

2. A nem megfelelő guminyomás csökkenti a biztonságot és az utazási komfortot.

Az alacsony guminyomás rosszabb tapadást okoz, azaz csökken a gumiabroncs tapadása az útfelülethez. Ez az állapot növeli az oldalfali nyomást. Az oldalfalak nyomják a futófelület középső részét, amely a megfelelő nyomás nélkül elkezd befelé hajlani. Az így terhelt gumiabroncs elveszíti a menettulajdonságait és csökken a jármű irányíthatósága. Az alacsony guminyomás az első tengelyeken lévő abroncsokban alulkormányozottságot okoz, míg az alulnyomás a hátsó tengelyen lévő abroncsokban növeli a túlkormányozottság kockázatát.

Az autó gyártója által megadottnál nagyobb nyomású gumiabroncs az ellenkező irányba deformálódik. Ebben az esetben a futófelület közepét a levegő kidomborítja, és csökkenti az oldalsó futófelületi szakaszok érintkezését az úttal. A vezetés kényelmetlen lesz, és a jármű irányíthatósága jelentősen csökken.

Hogyan befolyásolja a helytelen guminyomás a menettulajdonságokat:

  • Növeli az aquaplaning kockázatát
  • Egyaránt csökkenti a menetstabilitást kanyarokban, és egyenes haladásnál is
  • Meghosszabbítja a fékutat

3. Növeli a fogyasztást

Ha alacsony guminyomású abroncsokkal közlekedik, növeli a jármű gördülő ellenállását. Ez nemcsak gyorsabb elhasználódást, hanem nagyobb üzemanyag-fogyasztást is eredményez.  1 bar alulnyomás akár 6%-kal is növelheti az üzemanyag-fogyasztást.

Érdekes módon az alacsonyabb abroncsnyomás ideiglenesen alkalmazható nehéz terepen való vezetéskor, ahol jobb tapadás érhető el az egyenetlen felületen, illetve mély havon vagy jégen való vezetéskor, mivel a téli gumiabroncs és a felület közötti érintkezési felület így megnő. Ezek azonban nem szokványos helyzetek, amelyek a normál működés során ritkán fordulnak elő. Ráadásul a hagyományos személygépkocsi abroncsokat nem erre a célra tervezték, ezért nagyon gyorsan károsodnak.


Gumiabroncsnyomás télen és nyáron 

Az abroncsnyomás a levegő hőmérsékletétől függően változik. Ezért az ellenőrzéshez a 20 °C körüli hőmérséklet az ideális. Minél hűvösebb a levegő, annál alacsonyabb a nyomás. Minden tíz Celsius fokos hőmérsékletcsökkenésnél a guminyomás akár 10 kPa-al (0,1 bar) csökken. Ha tehát a garázsa 20 °C-ra fűtött, és odakint a hőmérséklet -10 °C, a garázs gépkocsival történő elhagyása és a hőmérséklet kiegyenlítődése után a guminyomás körülbelül 30 kPa-al (0,3 bar) csökken.

Nyáron viszont vegye figyelembe, hogy a gumiabroncsok vezetés közben gyorsan felmelegednek Ezért a nyomásmérést csak a gumiabroncs lehűlése után, tehát körülbelül 20 perccel a vezetés után szabad elvégezni.


A gumiabroncs hibáját a guminyomás be nem tartása okozza

  • Kopott futófelületi szélek – a túl alacsony nyomás okozza,, tehát vagy kevés nyomással van felfújva, vagy enged a gumi vagy a szelep
  • A futófelület közepe kopott – a túl magas guminyomás okozza a gumiabroncs túlságosan fel van fújva
  • A futófelület egyik széle kopott – a leggyakoribb ok a rossz beállítás, a szervizben történő ellenőrzés szükséges
  • Kopás különböző helyeken – a gumiabroncsok „fogazottak", „karcosak", ami a lengéscsillapító meghibásodására utal
  • Egy helyen látható kopás – csúszás és gyors, szaggatott fékezés okozza

Új gumiabroncsot keres?

Gumiabroncscserét szeretnék a gépkocsimhoz megfelelő méretű gumikkal

 

 

Kosár 0 Ft

A kosár üres.