Mit közölnek az EU energetikai címkék a gumiabroncsokról?

01.07.2021 , Erika Kajtárová

A gumiabroncsok kizárólag az energiacímke alapján történő kiválasztása nem a legszerencsésebb dolog. A címkék adatai ugyanis nem mérhetőek az autós magazinok független tesztjeinek eredményeihez, amelyek alapján a gumiabroncsokat három kategóriába sorolják. Az uniós címke azonban még így is támpontot adhat a járművezetőknek az illetően, hogy az abroncs milyen teljesítményt nyújt fékezéskor a különböző útfelületeken.

2021. május 1-től a gumiabroncsokra új címkézés vonatkozik. Az EU célja, hogy 2050-ig csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását. A régóta várt újítás azonban a járművezetők számára is számos előnnyel jár. Tekintse meg, hogyan takaríthat meg pénzt azzal, ha új gumikra vált. Például az üzemanyag-fogyasztási adatoknak köszönhetően.

Mit jelent a gumiabroncsok EU címkéje? 

Az uniós címke egyértelmű tájékoztatást nyújt a gumiabroncsok környezetvédelmi és biztonsági jellemzőiről az olyan fő kritériumok alapján, mint az üzemanyag-fogyasztás, a nedves útfelületen való fékezési teljesítmény és a zajszint. A címke 2021. május 1-től két szimbólummal is bővül. A 3PMSF, téli gumiabroncs-tanúsítvány szimbóluma (az úgynevezett Alpine szimbólum) és a jégen való haladás tanúsítványnak megfelelőgumiabroncsok szimbóluma = jégpajzs szimbólum

Az uniós címkék változásairól már beszámoltunk Az EU-címkék jelentős változások előtt állnak c. cikkünkben! A címkén újabb szimbólum jelenik meg, és a kilométerfutásról szól. Az egyértelműség kedvéért az alábbiakban az új címkéken található egyes adatok leírásakövetkezik. 

A 2021. május 1-jétől érvényes új uniós címke tartalma:

Symbol záběrových vlastností na sněhu: 3PMSF
A havon való tapadás szimbóluma: 3PMSF


Symbol záběrových vlastností na ledu - Ice-grip

A jégen való tapadás szimbóluma:

 


Az adatok pontossága könnyen ellenőrizhető egy QR-kód segítségével

A tisztességtelen gumiabroncs-kereskedők ideje lejárt. Az uniós címke digitális vagy nyomtatott változatán található QR-kód beolvasásával könnyen ellenőrizheti, hogy az információ a kiválasztott futófelületre vonatkozik-e. Ez az EPREL hivatalos online adatbázis segítségével történik, ahová a gumiabroncsgyártónak minden egyes modellre vonatkozóan fel kell töltenie a teljes EU-címke paramétereit.

lánek o EU štítcích
Az EU-címkén található QR-kód segítségével könnyen ellenőrizhető, hogy az adatok a kiválasztott futófelületre vonatkoznak-e. 

A múltban a járművezetők gyakran találkoztak azzal, hogy a kereskedők szándékosan a tényleges értékeknél jobb értékeket feltüntető címkéket helyeztek el a gumiabroncsokon.


Változások az üzemanyag-fogyasztás és féktávolság értékelésében

Az uniós címke régi változatán a gyártók az üzemanyag-fogyasztást és a nedves felületen elért fékutat A-tól (legjobb) G-ig (legrosszabb), azaz 6 fokozatba sorolták (a D fokozatot kihagyták). A címke új változatán A-tól (legjobb) E-ig (legrosszabb) terjedő skálát, tehát mindössze 5 fokozatot találunk.

A változásoknak azonban nem mindenki örül. Az osztrák autóklub, az ÖAMTC kifogásolta, hogy az alacsony minősítési követelményeknek köszönhetően az átlagos futófelületek extra teljesítményűként tűnnek fel. Más szóval: a jó és a rossz minőségű gumiabroncsok közötti különbség az osztályozásban elmosódik. Ráadásul az F és a G kategóriák eltávolításával elveszítjük az olcsó modellek jobb összehasonlítását. Az új uniós címkén mindegyik abroncs E minősítést visel.


A téli gumiabroncsokat a hópehely szimbólumról lehet felismerni

Az uniós címkén az alpesi hópehely szimbólum (3PMSF) is helyet kapott. Az új jelölés segítségével könnyen megállapítható, hogy a téli, az egész szezonra vagy az általános használatra szánt gumiabroncsok keveréke megfelel-e az európai biztonsági előírásoknak. Ezek a gumik rendkívül alacsony hőmérsékletre készültek, és legalább 25%-kal jobb tapadást biztosítanak havon és jégen.

A jeges hegycsúcs szimbólum szintén új. Ez megerősíti, hogy a gumiabroncs megfelel a jégen való vezetés szigorú biztonsági követelményeinek. 


A menetzaj jelölése szinte változatlan maradt

A zaj jelölése csak enyhe finomításon és grafikai változtatáson ment keresztül. A megafon szimbólum alatt a hanghullámok (1-3) mellett az A (legcsendesebb) és a C (legzajosabb) jelöléseket is láthatja


Az alábbiakban látható a 2013. 10. 10-i cikk eredeti verziója, amelyben az EU címke előző verziójának tartalma szerepel.

Helyes-e, ha a gépjárművezetők a gumiabroncsok kiválasztásakor kizárólag az EU címkén szereplő információkat tekintik irányadónak? A szakértők egyetértenek abban, hogy nem. A feltüntetett adatok sajnos nem jelentenek elegendő adatforrást a biztonságos gumiabroncsok helyes kiválasztásához. Ha új gumiabroncsok vásárlása előtt áll, tanácsot adunk Önnek, hogyan értékelje az egyes címkeadatokat, és az abroncsok mely menettulajdonsági paramétereit tartsa fontosabbnak.

Hogyan néz ki és mit tartalmaz a jelenlegi, 2021. május 1-ig érvényes uniós gumiabroncs energetikai címke? 

EU gumiabroncs energetikai címke – a 2021. május 1-ig érvényes címke tartalma

Az Európai Unió (EU) gumiabroncs energiacímkéje a következő három gumiabroncs-paraméterről tájékoztatja a járművezetőket:

1. Üzemanyag-fogyasztás – energiamegtakarítás

spotreba-paliva - energeticý štítek

 

A címkék szerint a gumiabroncsok A (leginkább üzemanyagtakarékos) és G (legkevésbé üzemanyagtakarékos) kategóriákba sorolhatók a gördülési ellenállás szempontjából, amely a gumiabroncs gazdaságosságát befolyásoló egyik tényező. Például az A és a G kategóriák közötti különbség akár 7,5%-os üzemanyag-megtakarítást is jelenthet, ami egy átlagos autó esetében 100 kilométerenként körülbelül 0,65 liter üzemanyagot jelent.

  • A címkén feltüntetett gördülési ellenállás értéke csak az egyike azoknak a tényezőknek, amelyek befolyásolják a jármű teljes üzemanyag-fogyasztását. Sajnos ennek az értéknek nincs egyértelmű kifejezőértéke.
  • Maguk a gyártók is azt állítják, hogy a járművezetők jelentősen jobb üzemanyag-fogyasztást érhetnek el a gumiabroncsnyomás rendszeres ellenőrzésével és ésszerű vezetéssel.

2. Nedves tapadás fékezéskor

prilnavost-za-mokra

 

A nedves tapadás a biztonság szempontjából rendkívül nagy jelentőségű. A gumiabroncsok címkéi e tekintetben A-tól (legjobb) G-ig (legrosszabb) értékig terjednek. Az A és G kategóriák között a fékút hosszában 30% a különbség. A nedves tapadás azonban nem alkalmas paraméter a téli gumiabroncsok összehasonlításánál.

  • A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az egyetlen olyan címkeadat, amely fontos útmutató lehet a járművezetők számára a biztonságos gumiabroncs kiválasztásakor.
  • Ezeket a tapadásvizsgálatokat azonban nem egyetlen jóváhagyott tesztközpont végzi, ami biztosíthatná a mérések bizonyos fokú objektivitását, hanem az európai jogszabályok értelmében minden gyártó akkreditált tesztközpontokban vizsgáltatja gumiabroncsait, vagy ezeket a paramétereket maga is vizsgálhatja, ha rendelkezik megfelelő tesztközponttal.
  • Bár az EU Bizottsága átfogó módszertant dolgozott ki annak biztosítására, hogy ezeket a vizsgálatokat helyesen végezzék el, és a lehető legmagasabb szintű objektivitást érjék el, ennek ellenére az mégsem tekinthető hatékony lépésnek.

3. Gördülési zaj

vnejsi-hluk-C

 

A gördülési zaj (decibelben - dB) tekintetében a címke három osztályba sorolja a gumiabroncsokat: 1 (legcsendesebb) – 3 (legzajosabb)

  • A biztonságos gumiabroncsok kiválasztásánál talán a legkevésbé fontos érték a gumiabroncs gördülési zajszintje. Magától értetődik, hogy ez a paraméter fontos, de az autó működése szempontjából a biztonsági paraméterek sokkal fontosabbak, mint a zajparaméterek.

Az értékek ellenőrzési rendszere azonban még mindig nem tisztázott

Az uniós címkék minősítésének objektivitását nem segíti az a tény, hogy az értékek ellenőrzésének rendszere még mindig nem teljesen megoldott, ahogyan az esetleges szankciók végrehajtása sem.

2011-ben például csupán 80 különböző, Európában gyártott hűtőszekrényt vizsgáltak az energiacímke pontossága szempontjából. Az eredmények megdöbbentőek voltak: az adatok kb. 53%-a hamis volt!

Amíg tehát az uniós címkék nem változnak jelentősen, addig nem lehetnek a biztonságos gumiabroncsok kiválasztásának megfelelő és egyetlen információforrása. Remélhetőleg valamikor a jövőben legalább a téli és a nyári gumiabroncsok számára külön címkék lesznek, amelyek tájékoztatják a járművezetőket azok sajátos vezetési jellemzőiről.

Kosár 0 Ft

A kosár üres.