Terhelési index


A terhelési indexet számmal fejezzük ki (50-től 124-ig), és általában a gumiabroncs mérete után, a sebességindexxel összefüggésben van feltüntetve. Például a 195/65 R15 95H jelölésben a 95 jelenti a terhelési indexet. Ennek alapján megállapítható, hogy a 95-ös index, abroncsonként, 690 kg maximális terhelésnek felel meg. 

Táblázat:

Terhelési index

A műszaki igazolvány a mérvadó

Az index értéke (LI = load index = Ti = terhelési index) mindig a gépjármű műszaki igazolványában szerepel. Semmilyen esetben sem szabad alacsonyabb terhelési indexű abroncsot használni. Természetesen, a magasabb indexxel rendelkező abroncsok megengedettek.

Erősített abroncsok

Az abroncsok lehetnek erősítettek is. Ebben az esetben XL (extra load) vagy RF (reinforced) betűkkel jelőlhetőek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az abroncsnak nem csak az oldalfala, hanem a futófelülete és a mintázata is meg van erősítve. A megerősítés elsődleges célja, hogy növelje a gumiabroncs jobb ellenállóképességét a mechanikus sérülésekkel, a defektekkel vagy a járdaszegélyre való durva felhajtással szemben. A gumiabroncsok is  erősítést kapnak, hogy a nagy teljesítményű járművek kanyarban történt haladása esetén, növeljék a jármű stabilitását.

Kapcsolt oldalak

Kosár 0 Ft

A kosár üres.