A gumiabroncsok ellentmondásos kora. 1 év tárolás = 3 hét felhasználás!

, Ádám Borbás

A járművezetők gyakran kíváncsiak a gumiabroncsok életkorára. Félnek, hogy egy vagy két éves gumi átvételével rossz minőségű áruért fizetnek. De a valóság más. Mikortól számít egy gumiabroncs "réginek"?

Amennyiben a gumiabroncsok száraz, hideg és sötét helyen vannak tárolva, az öregedés jelei csak minimálisan jelenhetnek meg. Minden vezető gumiabroncsgyártó egyetért abban, hogy a jó körülmények között tárolt gumiabroncsok 17x lassabban öregszenek, mint a használatban lévők.

Az E-Autogumi.hu garantálja, hogy a tőlünk kapott gumiabroncs nem lesz idősebb, mint 2 év.

Új abroncs vásárlása

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Egy frissen gyártott gumiabroncs, amely 3 hete használatban van, olyan öregnek számít, mint egy egy éves gumiabroncs, amely még nem volt használva.

Biztonságosan tárolt abroncsok
A jól tárolt gumiabroncsok még néhány év elteltével is ugyanolyan minőségűek, mint a frissen gyártottak.

Tehát nem kell aggódnia, hogy a két évvel ezelőtt gyártott gumiabroncsok bármilyen szempontból is rosszabb tulajdonságokkal rendelkeznének. A gyártók és forgalmazók érdeke is az, hogy minél jobb minőségű terméket adjanak el. A rossz minőségű gumiabroncsok forgalmazásával csökkentenék ügyfeleik hosszú távú bizalmát.

  • Continental: "A megfelelően tárolt és nem használt gumiabroncsok 5 éves korig új gumiabroncsokként értékesíthetők, és tökéletesen teljesítenek normál felhasználás mellett."
  • Nokian: "A gumiabroncs eredeti műszaki jellemzői akár öt évig is fenntarthatók."
  • Michelin: "Nincs különbség az újonnan gyártott gumiabroncsok és a 3 éves abroncsok viselkedésében, amennyiben azok helyesen vannak tárolva."
  • Goodyear: "Nincs tudományos vagy műszaki adat, amely segítségével meglehet határozni egy új, fel nem használt gumiabroncs maximális élettartamát. A kereskedőknek azonban a gumiabroncsokat megfelelően kell tárolniuk."

A gumiabroncsokat elsősorban a fény és a hőmérsékleti ingadozások roncsolják

Miért öregednek tehát a gumiabroncsok? Meglepő módon elsősorban nem az életkor a ludas, hanem a hosszútávú UV sugárzás.

A gyártók és kereskedők ezért a gumiabroncsokat száraz és sötét helyiségekben tárolják, állandó hőmérsékleten. A gumiabroncsok megfelelő elrendezése szintén fontos, hogy a saját súlyuk alatt ne deformálódjanak.

A tárolt gumiabroncsokat védik a hőmérséklet és a páratartalom változásaitól, így nagyon lassan öregednek.

Az öregedési folyamat valójában csak akkor kezdődik, amikor a gumiabroncsokat a kerekekre helyezik. Innentől kezdve szembe kell nézniük a hőmérséklet-ingadozásokkal, a napfény és a nedvesség hatásával.

Az öregedéssel a járművezetők is szembeszállhatnak

A gumiabroncsok rendszeres karbantartása sokkal fontosabb, mint a gyártás dátuma. Ez jelentősen meghosszabbítja az abroncsok élettartamát, minőségét és biztonságos vezetési élményt nyújt Önnek.

5 tipp a gumiabroncsok élettartamának meghosszabbításához:

✔ Éjelente parkoljon garázsban. Gumiabroncsa hálás lesz a sötét és száraz környezetnek.

✔ Legalább havonta ellenőrizze a gumiabroncs nyomását.

✔ A gumiszervízben centíroztassa ki felnijeit és ellenőriztesse geometriájukat.

✔ A használaton kívül lévő gumiabroncs szett megfelelő tárolása csodákra képes. A peremvédős abroncsokat helyezze egymásra, amennyiben nem rendelkeznek peremvédővel tárolja őket állítva egymás mellett.

✔ Az egyenletes vezetési stílus csodákra képes az abroncsok élettartamának szempontjából.

Még ha a gumiabroncsok nem is rendelkeznek előre meghatározott élettartammal, 5 év használat után rendszeresen ellenőrizze azokat.

Nagyon régi gumiabroncs

Amennyiben finom repedéseket vagy egyéb öregedésre útaló jelet észlel, jobb ha azonnal lecseréli abroncsait.

A Michelin nem javasolja 10 évnél idősebb gumiabroncsok használatát. Még akkor sem, ha a gumi első látásra nem mutat kopást, és a minta mélysége továbbra is megfelelő.

A Helyes tárolás szakértői vagyunk! A gumiabroncsokat közvetlenül a gyártóktól vásároljuk.

Professzionálisan tárolt gumiabroncsokat szeretnék rendelni

Kosár 0 Ft

A kosár üres.